lördag 3 januari 2015

Resa från Siem Reap till Sihanoukville

Dagen startar med frukost på hotellet och sedan iväg till bussen som väntar utanför gränden där vårt hotell ligger. Resan är skumpig och även om distansen inte är speciellt lång så tar resan tid ändå. Det är svårt att läsa, stickningen innebär en massa tappade maskor och man spiller vatten när skumpningen är som värst. Vi kör hela vägen till Phnom Penh och jag passar på att uppdatera lite bloggposter, sova (trots skumpet går det ganska bra) och lyssna på lite musik. Vi stannar bara för toalettpaus två gånger och vi får äta medhavd lunch på bussen. För mig innebär det överbliven baguette från frukosten och kossa-ost, såna där trekanter som man köper i en rund ask. Hittade även en sojamjölksförpackning med massa vitaminer, kalcium och fibrer i affären dagen innan som smakar bra till.

Toastoppen är av varierad kvalitet, det första är bra med vanlig vattenklosett, det andra mer intessant med rostiga dörrar till skjul med hål i marken. Man överlever. Jag tar upp goprokameran under bussfärden för att upptäcka att den i väskan gått igång och tagit över 5000 bilder i följd... Onöjd.

Vi mellanlandar i Phnom Penh på Smileys Hotell vid fyratiden på eftermiddagen. Det är för långt att åka hela vägen på en dag så vi tar en övernattning på samma hotell vi kommer bo på när vi återvänder för att upptäcka staden. Ikväll tar vi en tuktuk ner till FCC som är the foreigner correspondence center där journalister samlades under oroliga tider. Det var enda stället de fick gå till då. En i sällskapet lyckas deala till sig happy hour-priser en halvtimme i förväg och så delar vi på beställningarna så jag får en öl och en chilidrink. Båda är mycket goda.

Vi promenerar åt fel håll när vi följer guideboken för att hitta en restaurang som inte finns. Istället tar vi en restaurang mitt emot FCC som har väldigt bra mat och kvällen fortsätter fyra trappor upp i skybaren. Sedan blir det en förvånandsvärt lugn kväll och vi åker till hotellet för en normal natts sömn, för mig den första på resan o då är vi nu 6 dagar in på turen.

Frukosten intas på hotellet och bussen sitter fast i trafiken så vi kommer iväg sent. Färden är betydligt mindre skumpig i den här delen av landet och vi har samma buss som igår. Mot kvällen anländer vi i Sihanoukville vid den Kambodjanska kusten. Vi bor på Beach Road Hotel som inte ligger speciellt långt bort från de gyllene lejonen som står i en stor rondell.

På kvällen åker vi tuktuk upp till independence beach och äter middag på en beach bar som ägs av en svensk. De serverar en ypperligt god fish amok som är nationalrätten i Kambodja. Det är en fiskgryta med kokosmjölk. Måste slå upp recept på detta hemma sedan.

Inga kommentarer: