torsdag 24 juli 2014

Mostar och Sarajevo i Bosnien


Uppenbarligen är internet inte helt att lita på när man är på resa. Verkar som om  mitt första inlägg från denna del av resan har försvunnit av någon anledning.  Dessutom är det svårt att få in bilder på rätt ledd så det kan vara därför jag fick problem. Nåja.
Vi lämnar Split och kör söderut längs kusten för att sedan svänga inåt landet och passera gränsen till Bosnien. Vi stannar i Mostar för lunch och promenerar runt i staden. Det är hett, runt 30 grader skulle jag tro. Överallt finns byggnader med spår från granater och gevärseld av olika slag. Det syns att det är en stad som genomlidit krig för inte så länge sedan. Vissa hus står kvar trots att de är urblåsta och andra är bara renoverade på nedervåningen och de övriga våningarna får vänta till senare.

Vi fortsätter efter lunch mot huvudstaden Sarajevo och hamnar helt tokigt med bussen på en liten avtagsväg mitt ute i ingenstans och får backa tillbaka i sökandet efter en camping. Några medlidande boende i närheten av felkörningen lotsade oss till slut rätt. Campingen är antingen nybyggd eller nyligen renoverad.  Duscharna har inga hängare och vattnet rinner ut ur duschen på alla sätt än via avloppet.

På kvällen beställer vi pizza och äter vid bussen. Jag o två medresenärer går till affären och  sedan vidare ut för att leta reda på spårvagnen. Vi hittar den och på vägen tillbaka stannar vi för en stunds vattenpiperökande och hummusätande. När vi kommer tillbaka till bussen så har alla gått och sovit så det är bara att klämma ner sig någonstans bredvid någon annan.

Följande dag blir det en tur in i Sarajevo. Vi går runt i stan och ser platsen för skotten som startade första världskriget, flera kyrkor, olympiabyn och en bildutställning längs floden. Sarajevo är en väldigt trevlig stad belägen mellan höga berg som ramar in landskapen. Stadskärnan är nyuppbyggd i gammal stil men känns inte genuin.

Inga kommentarer: